Културне и традиционалне манифестације

Крстовдански вашар ("Дани Крстовданског вашара", "Крстовдански панађур")

Уредбом кнеза Милоша Обреновића од 1834. године одређено је да се у Паланци сваке године у јесен одржавају панађури- вашари, што је иначе тада била привилегија само окружних вароши.
Одржава се крајем септмбра сваке године

Контакт

Е-маил: mikulja@verat.net
Телефон: 026-321-155
У склопу Крстовданског вашара организује се “Јасеничка шареница”, која обједињава и великом броју посетилаца на занимљив начин приказује све манифестације које се одржавају на територији Општине.
Представљају се све манифестације као: “Водичко прело”, “Главашеви дани”, “Погачијада”, “Дани комбајнера” и “Ђакови дани”, а сваки од организатора ових манифестација посетиоцима приказује нешто из своје понуде. Тако на пример може да се види како је некад изгледала спаваћа соба шумадијског сељака, ћилими, ручни радови, бели вез, али ту су и фијакер, чезе, кочије, којима су се људи некада довозили на вашаре и славе. Вредне домаћице на лицу места спремају бућкавце, кифле, крофне и остале ђаконије.
Своје умеће присутним посетиоцима показују младићи и девојке културно- уметничких друштава са територије паланачке општине, те се тако може чути звук хармонике, игре и песме.

Фестивал МАДЕС (Мала дечија сцена) у Церовцу

Фестивал мале дечје сцене (МАДЕС), једна од најстаријих манифестација драмског стваралаштва основних школа општине Смедеревске Паланке. Давне 1978.г. на позоришним даскама Дома културе у Церовцу започела је свој живот ова манифестација по идеји Милета Живојиновића и Славише Стојадиновића – Шиље. Од 1980.г. ова манифестација носи садашњи назив МАДЕС. На МАДЕС-у је до сада одиграна 171 представа у такмичарском делу и 21 представа ван конкуренције. Преко 3700 глумаца је имало своје улоге на позорници Дома културе у Церовцу при чему их је пратило преко 12 хиљада гледалаца.

Контакт

ОШ "Милија Ракић"
Фестивал МАДЕС
Церовац, Смедеревска Паланка
026/ 383 053 (Школа)
026/ 383 000 (МЗ Церовац)
Е-пошта: festival.mades@gmail.com
Веб: http://www.osmr.edu.rs/mades
Блог: http://mades.osmr.edu.rs/
YouTube: http://www.youtube.com/festivalmades
Фотографије: http://picasaweb.google.com/festival.mades

Ликовна колонија "Душом на платно" у Башину

Контакт

Удружење ликовних уметника Башин
Башин, 11420 Смедеревска Паланка
Тел: +381(0)064/50-26-068
Е-пошта: ulu.basin@gmail.com
Блог: http://ulub.blogspot.com/
Фотографије: http://picasaweb.google.com/ulu.basin
Видео: http://www.youtube.com/ulubasin

Водичко прело

У селу Водице сваке године се одржава туристичка манифестација под називом "Водичко прело".

Контакт

Телефон: 026/37-68-88

Дани Станоја Главаша

Контакт

Завичајно удружење Станоје Главаш
Глибовац;
ЗП 11420 Смедеревска Паланка;
ПИБ:103937821,
Мат. број:17632043
Контакт телефон:064/981-22-51

Азањска погача

Први викенд у августу,
У Азањи се сваког лета, у августу, организују се Дани азањске погаче, манифестација у чијем је средишту избор за најлепшу традиционалну и модерну погачу, уз мноштво пратећег програма, као што је све угледније такмичење за прву хармонику, изложба народне радиности, и слично. У Азањи је, иначе, у склопу ове манифестације, испечена и највећа погача на свету, која је ушла у Гинесову књигу рекорда.

Контакт

Телефон: 026 / 301 - 021

"Ђакови дани" (Дани Ђакове буне)

Ђакови дани се одржавају у спомен на Милоја Поповића – Ђака, рођеног у Кусатку, вође народне буне која је 1825. године дигнута против самовоље кнеза Милоша. Манифестација има циљ да очува традицију српског народа, народне игре, песме и музике која се од давнина негује на просторима наше земље са аутентичним стилом обичаја из свих крајева који се преносе "са колена на колено".

Контакт

Контакт особа: Игор Гајић
Контакт телефон: 026 / 351 – 492
Моб.: 061/20-18-075

Дани комбајнера'

Прва недеља у септембру

Контакт

Удружење ,,Мезул'' и МЗ Влашки До
Телефон: 063/431-181

Фестивал балона КИСИ


News Element


Намера организатора је да се сваке године одржава Фестивал балона „Киси“ као мулти медијски спектакл у отвореном простору „Киси долине“ – Рудина покрај реке Јасенице у Смедеревској Паланци, којим се јутарњим и вечерњим летовима топло-ваздушним балонима Фестивала балона обједињују у јединствену манифестацију: привредни, културни, духовни, забавни и други садржаји међународног карактера са циљем да се унапреди привредна, културна и духовна сарадња свих учесника и допринесе развоју туризма уз афирмацију Смедеревске Паланке.

Контакт

ФЕСТИВАЛ БАЛОНА „КИСИ“
Смедеревска Паланка
Улица: Вука Караџића 25
Место: Смедеревска Палаанка
Држава: Република Србија
Телефон: +381 (0)26 321 087
Факс: +381 (0)26 317 624
E-mail: info@smed-palanka.rs, balonfest@festivalbalona.rs
Веб: http://www.festivalbalona.rs

Comments